Att välja laptop

Vad ska man egentligen tänka på när man väljer laptop? Det finns otroligt många olika modeller att välja på, och tyvärr är inte säljare till så stor hjälp heller. Om man går till en kvalitetsbutik kan man få lite mer hjälp, men eftersom datorerna utvecklas så snabbt är det också svårt för dem som jobbar där att känna till alla modeller.

De flesta som ska ha en ny laptop brukar börja med att fundera över hur stor skärmen ska vara. Ja, efter att man bestämt sig för om man ska ha en Apple eller Windowsmaskin förstås. Det är så stor skillnad i hur man arbetar med de olika operativsystemen, att det avgör hela köpet. Den som vill ha en Apple som bärbar dator har inte så många skärmstorlekar att välja på, så där är valet enkelt. Men för den som vill ha en windowsmaskin är utbudet större.

I de vanligaste storlekarna, 13 eller 15 tum, är utbudet störst. Skärmstorleken mäts på diagonalen, och i skärmens ytterkant, och det gör att skärmen kan vara större eller mindre beroende på hur stor ramen kring skärmen är. Den som vill ha större eller mindre skärm än så har ett betydligt mindre utbud. En stor skärm är bra för den som gillar att spela, titta på film eller jobba med flera dokument samtidigt. En mindre skärm gör att datorn väger mindre, är lättare att ha i väskan och de kan vara lite billigare också.

När man bestämt sig för skärm gäller nästa val; prestanda. Där brukar man kunna få bra hjälp av personalen i butiken, och det är tydligt hur kraftfull dator man behöver beroende på vilka program man ska köra. Man kan också få mycket hjälp genom att titta på olika tester på internet. Har man bestämt sig för en dator är det bara att köpa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *