Dator på Mars

En sak jag tänkte på när jag såg filmen Ensam på Mars är vilka datorer de använder. Man har ju nördat in lite på området så att säga. Miljön på den främmande planeten måste ju vara något av det värsta en dator kan utsättas för – datorer gillar varken kyla eller strålning. Möjligen är den syrefattiga miljön och låga tyngdkraften en fördel, men batterierna måste ta oerhört mycket stryk av kylan. I filmen säger Mark att eftersom han har solceller så har han all energi han behöver, men det betyder ju också att allting har batterier.

Hemma kan man ju kila iväg till sin lokala affär om något går sönder, men i rymden är det ju inte möjligt. Moderna datorer har ju så mycket teknologi i sig att de nästan är omöjliga att laga. Jag misstänker att man i ett framtida rymdprogram helt enkelt tar med sig fler datorer, så man har en extra om någon går sönder.

Vad gäller komponenterna misstänker jag att man skulle använda någon slags disk utan rörliga delar. De rörliga delarna går lätt sönder, och en flashdisk eller SSD-disk är mer pålitlig. Det känns lite konstigt dock att titta på en science fiction-film med samma typ av datorer som vi använder idag, nu för tiden är man ju van vid att allt är så flashigt med genomskinliga skärmar och datorer man pratar med. Dock säger de att alla individer hela tiden är kopplade till varandra, och det kanske är någon dator inblandad där.

Om jag förstår bilderna rätt så verkar de dels ha laptops som är tänkta för privat bruk, underhållning och forskningsanalys. De ser ut att vara lite lättare byggda än de som är tänkta att tas med i fält, som har ett robustare skal. Jag ser inga fasta datorer i filmen, utan alla verkar vara laptops.