Ensam på Mars

Jag såg en himla cool film igår, Ensam på Mars, eller The Martian på engelska. Den berättar om en astronaut som tillsammans med sex andra åkt till planeten Mars för att forska om hur man en gång skulle kunna befolka planeten. Det har alltid varit människans dröm att befolka andra planeter och resa ut i rymden. Hur som helst, de blir tvungna att åka hem i förtid eftersom det uppstår en väldigt stark storm på planeten. När de ska gå till sin skyttel, blir vår huvudperson, Mark Watney som spelas av Matt Damon, genomborrad av en del av en antenn och flyger iväg. De andra ser inga livstecken och tror att han har dött. Han blir ensam kvar på Mars!

Hur ska han överleva? Det handlar både om att överleva för stunden och att komma hem från Mars. Som tur är har Mark utbildning både som maskinist och botanist, och därför kan han laga den utrustning som gått sönder, men också kanske prova sig på att odla. Men nästa expedition till Mars är fyra år bort, och han har bara mat för ett år…

Filmen (och boken som jag också läst) är en fantastisk genomgång av vad man ska göra om man råkar ut för en verklig krissituation. Mark börjar med att göra en inventering av maten och all utrustning som finns på basen, både för att veta och kunna hitta lösningar, men också för att lugna sig själv. Därefter försöker han först lösa sina akuta problem, och sedan löser han de andra problemen ett efter ett, lite som att börja gå genom att sätta ena foten framför den andra. På Mars finns ingen möjlighet till liv, utan allt liv måste skapas av människan. Allt som vi ser som självklart – luft, vatten, värme – måste han hitta ett sätt att lösa. Se filmen, det är den värd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *