Ruggiga datorer

Ett av mina stora intressen är robusta datorer, eller rugged computers, som det heter på engelska. Titeln på det här inlägget är lite av ett skämt kring det ämnet. Det kan ses som att ruggade datorer är ruggigt bra. Flera företag gör datorer för extrema miljöer, eller så tar de en vanlig dator och fixar till den så den funkar i extrema miljöer. Det som drabbar en dator i en extrem miljö är sånt som damm, extrema temperaturskillnader och fukt. På vissa platser är det också mycket vibrationer, vilket datorer inte gillar. Ruggade datorer används ofta för dem som arbetar mycket ute i fält, på byggarbetsplatser eller oljeplattformar till exempel. De är förstås dyrare än vanliga datorer, men det är ju ännu dyrare om den data man arbetar med försvinner, man inte kan göra beräkningar eller inte har tillgång till de instruktioner man behöver.

Ofta har sådana här datorer tjockare skal än vanliga datorer, och skalet är gjort i tåligare material. Vanliga skal är ofta i plast, men ruggade datorer har skal i plåt eller aluminium. Komponenterna är också mer robust konstruerade, och det finns särskilda krav de måste uppfylla.

Även om en ruggad dator behöver vara väldigt tålig, så måste den fortfarande ha hög prestanda och god säkerhet. Ofta krävs en väldigt bra dator för att klara allt arbete ute i fält, annars hade det förmodligen varit enklare att använda en mobil eller läsplatta. En dator har alltid rörliga delar i skärm och tangentbord, och det måste finnas goda skäl till att man måste ha den utökade prestandan. En läsplatta är mycket lättare att göra skak- och fukttålig, den har inga rörliga delar, och färre öppningar där damm och fukt kan komma in. Vissa ruggade datorer har en rem för att bära dem så de inte ska tappas, ibland kan man ju behöva ha båda händerna fria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *