Tillbehör

Ska man kunna jobba med datorer länge är det viktigt att fundera över hur man sitter och arbetar vid datorn. Självklart är det viktigt med rätt tillbehör. Den som har en laptop kan ofta glömma att se till att ha en ordentlig stol, eftersom man ofta kan sitta vid ett vanligt matbord eller i en fåtölj när man skriver. Men det är lika viktigt som om man skulle ha haft en stationär dator. Nu för tiden, när alla mobila kontor befolkas av laptops, så verkar man ha glömt hur viktig arbetställningen är. En bra stol är guld värd!

Vidare är det viktigt att musen är tillfredsställande. Laptops har ofta en tryckplatta istället för mus, men många tycker det är bekvämt med en extern mus. Det är viktigt att tänka igenom musens postionering så man inte får musarm. Om man behöver klicka och dra mycket är musens positionering på skrivbordet något av det viktigaste. Om den är långt ut åt sidan eller till höger dröjer det inte länge innan armbågen gör sig påmind. Är den istället för liten kan man lätt få ont över handryggen, en sorts kramp. Alla dessa problem måste man ta itu med omedelbart, annars är man utsliten på nolltid!

En extern skärm är också bra, inte bara för den som valt en liten laptop. Med en extern skärm hamnar blickfånget på större avstånd, vilket är bättre för ögonen. Det är också bra med två skärmar, så ögat skiftar fokus ibland. Då blir inte ögat lika stelt utan får träna på att fokusera på olika avstånd. En del tror att ökningen i närsynthet kan bero på att skärmar alltid är på samma fasta avstånd. Den som arbetar mycket med dokument också kan behöva en stor fast skärm på kontoret för att kunna lägga upp flera dokument bredvid varandra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *