Varför virus?

Ibland undrar jag hur folk tänker. Så länge det funnits datorer har det funnits virus, och så länge det funnits virus har det funnits motmedel. Stora företag ägnar mycket tid åt att hålla reda på och fixa botemedel för de nya virus som skapas, och alla tar inte ens betalt för jobbet. Hur kan då alla dessa virus spridas? Jag förstår inte det! Det måste ju finnas datorer som kan infekteras, och då måste ju alldeles för många inte ha orkat fixa virusprogram eller uppdatera dem.

Ännu värre, på senare tid har stora företag drabbats av virus, och jag vet från en säker källa att det ibland beror på att man inte uppdaterat virusprogrammen, eller att någon öppnat en bifogad fil från en osäker källa. Hur kan man göra något sådant? Hela världen är full av script kiddies som försöker hacka sig in i företag, men ändå faller de för ett klassiskt knep från internets barndom! Herregud, den trojanska hästen uppfanns under antiken, man kunde ju tro att folk hade lärt sig något av historien! Öppna aldrig filer, oavsett hur spännande de verkar!

Dessutom har jag hört att många företag fortfarande kör Windows 7 på sina maskiner. Förutom att det operativsystemet är gammalt och dåligt, så supportas det inte längre av Microsoft, vilket betyder att programmet inte uppdateras även om nya säkerhetsläckor upptäcks. Så om någon lägger lite ansträngning på att ta sig in i Windows 7 finns det massvis av verksamhetskritiska maskiner att ta över. Inte konstigt att problem med ransomware har ökat. Affärsförlusterna på grund av detta måste vara astronomiska. Det behövs lite ordning och reda i branschen, och man skulle önska att alla chefer vill lyssna på oss som är insatta. Vi vet faktiskt vad vi pratar om, och det är billigare att lösa problemet innan det uppstår.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *